Danskere i KZ-lejre – de sidste vidner 1:4
Fem danskere fortæller om deres vej til Nazitysklands KZ-lejre. Den 8. marts 1933 blev den første koncentrationslejr oprettet i Tyskland. Lejrene var tæt knyttet til den nazistiske ideologi, og formålet med KZ-systemet var at gøre alle tyskere til gode nazister. Fra 1943 havnede mange grupper af danskere i KZ-lejr: modstandsfolk, kommunister, vaneforbrydere, asociale, jøder, tilfældige og politifolk. Oplevelserne i KZ-lejrene har mærket dem alle for livet.
Programtekster:
Danskere i KZ-lejre – de sidste vidner 1:4 (dur.: 29:10)
Vejen til KZ-lejren. Fem danskere fortæller om deres vej til Nazitysklands KZ-lejre. Den 8. marts 1933 blev den første koncentrationslejr oprettet i Tyskland. Lejrene var tæt knyttet til den nazistiske ideologi, og formålet med KZ-systemet var at gøre alle tyskere til gode nazister. Fra 1943 havnede mange grupper af danskere i KZ-lejr: modstandsfolk, kommunister, vaneforbrydere, asociale, jøder, tilfældige og politifolk. Oplevelserne i KZ-lejrene har mærket dem alle for livet.
Danskere i KZ-lejre – de sidste vidner 2:4 (dur.: 29:01)
Mødet med KZ-helvedet. I efteråret 1944 er omkring 5.000 danskere havnet i Nazitysklands KZ-lejre. Denne glidebane blev indledt med, at den danske regering i 1941 – efter tysk ordre – internerede de danske kommunister i Horserødlejren. For de fleste gik den ubehagelige transport over Frøslevlejren og til Tyskland. Fem danskere – herunder modstandsmanden Jørgen Kieler – fortæller om deres dramatiske møde med KZ-systemet.
Danskere i KZ-lejre – de sidste vidner 3:4 (dur.: 29:22)
Arbejdet i hadets rige. I vinteren 1944 til 45 er tyskerne ved at blive livstruende trængt af de allierede tropper i vest og af Sovjetunionen fra øst. Mere end 5.000 danske KZ-lejrfanger kom i efteråret 1944 til såkaldte udelejre for at arbejde. Opholdet blev præget af sult, kulde og systematiske ydmygelser. Fem danskere fortæller om deres arbejde på byggepladser, for våbenindustrien og for tyske virksomheder.
Danskere i KZ-lejre – de sidste vidner 4:4 (dur.: 28:51)
Redningen. I slutningen af 1944 begynder rygterne om tyskernes nært forestående nederlag at brede sig – også blandt KZ-fangerne. Det danske udenrigsministerium forhandler længe med Nazityskland om at få fangerne hjem, og i løbet af 1944 er der flere forsøg på at hente dem i busser. Det lykkedes for svenske Folke Bernadotte at få hentet mange danskere, men på en meget dyster baggrund. Fem af dem fortæller om deres tur med de hvide busser gennem det krigshærgede Tyskland over Danmark til Sverige, hvor de hører om befrielsen. Mange tidligere KZ-lejrfanger har siden haft livsvarige men af deres ophold.
Medvirkende: Jørgen Kieler, Ingolf Gildam, Henning Jensen, Poul Nielsen, Dina Donde, Adrian Tresoglavic, Therkel Stræde
Tilrettelæggelse: Ebbe Kyrø
Produceret med støtte fra: Velux Fonden og Undervisningsministeriet, Tips- og Lotto.
Produktion: Nexus Kommunikation A/S for DR, 2011